Rosanne Sterenborg Geboortefotografie

faq

Covid-19: Kan ik tijdens de coronacrisis een geboortereportage boeken?

Door de maatregelen rondom het coronavirus kan het momenteel lastig zijn om geboortereportages te maken. Bij een thuisbevalling mag de fotograaf meestal aanwezig zijn, in ziekenhuizen worden verschillende protocollen gehanteerd en hangt het ervan af waar je bevalt. Bespreek in alle gevallen van tevoren met je verloskundige of gynaecoloog dat je een geboortefotograaf bij de bevalling wil. Mocht de reportage door de maatregelen niet door kunnen gaan, dan wordt je boeking kosteloos geannuleerd.

Waarom zou ik een fotoreportage van mijn bevalling willen?

Voor een uitgebreid antwoord op deze vraag, lees hier hoe ik overtuigd ben geraakt van de meerwaarde van geboortefotografie. Het korte antwoord: je hebt voor altijd een prachtige en levendige herinnering aan de bijzondere dag dat jullie kind werd geboren, en je kan met behulp van de foto's die jouw verhaal vertellen je bevalling goed verwerken.

Is de aanwezigheid van een fotograaf niet ongemakkelijk of storend?

We maken van tevoren uitgebreid kennis met elkaar zodat jullie zeker weten dat je je bij mij vertrouwd en op je gemak voelt. Het zal niet raar zijn dat ik er ben, net als bijvoorbeeld de aanwezige verloskundige, gynaecoloog of kraamhulp ben ik gewoon aan het werk. Een belangrijk onderdeel van het vak geboortefotograaf is voor mij op zo'n manier te werk te gaan dat de andere mensen in de ruimte mij zo min mogelijk opmerken en niet afgeleid raken door de foto's die ik neem. Ik stel me discreet op met respect voor jullie persoonlijke ruimte en zonder medisch personeel in de weg te lopen. Als jullie in je bevallingsbubbel zitten zul je waarschijnlijk zelfs vergeten dat ik er ben. Bovendien gebruik ik geen flitser en is mijn camera muisstil (je hoort hem niet klikken).

Waarom is een geboortereportage zo duur?

Ja, het is best een investering. Ik leg graag uit hoe dat komt. Ten eerste is een geboortefotograaf wekenlang dag en nacht beschikbaar om opgeroepen te worden voor een bevalling. Dat heeft een impact op je privéleven, maar ook op de hoeveelheid werk die je aan kan nemen. Verder duurt een bevalling meestal langer dan tien uur en blijf ik na de geboorte nog een paar uur om ook foto’s te maken van bijvoorbeeld de controles en het eerste kraambezoek. Het selecteren, nabewerken en samenstellen van de foto’s is vervolgens nog een tijdrovende klus. Al met al is een bevallingsreportage dus een omvangrijk project. Maar uit al dit werk ontstaat uiteindelijk een prachtig document die een van de meest waardevolle herinneringen uit je leven bevat.

In welke regio's werk je?

Ik woon zelf op de rand van Haarlem/Heemstede, en ik werk in een straal van ongeveer 50 kilometer, zodat ik zeker weet dat ik er op tijd ben als ik opgeroepen word. Deze regio's vallen in ieder geval onder mijn werkgebied:

Haarlem

Hoofddorp

Amsterdam

Amstelveen

Hilversum

Almere

Leiden

Den Haag

Alphen aan den Rijn

Gouda

Alkmaar

Purmerend

Zijn de foto's in kleur of zwart-wit?

Ik geef zelf de voorkeur aan zwart-witfoto's, omdat deze meestal een mooiere en subtielere sfeer geven, en de soms medische setting wat minder 'steriel'  laten ogen. Medische apparatuur springt bovendien minder in het oog. In een kleurenfoto kunnen de aanwezige zaken op een foto, zoals een infuuspaal of een televisie in een woonkamer storend zijn, terwijl deze in een zwart-witfoto meer opgaan in de achtergrond en de aandacht naar de personen op de foto gaat. Maar er zijn situaties denkbaar waarin kleurenfoto's juist heel goed uitkomen, zoals bij een thuisbevalling in een sfeervolle kamer bij mooi natuurlijk licht. Bovendien heb jij altijd het laatste woord hierin, dus als je een voorkeur hebt voor kleur of juist zwart-wit, dan hou ik daar graag rekening mee.

Komen de foto's online?

Zonder uitdrukkelijke toestemming van jou en eventuele andere personen die op de foto's staan (zoals medisch personeel) maak ik niets uit de reportage openbaar en zal ik dus ook geen beelden op mijn website plaatsen. Natuurlijk wil ik graag mijn werk laten zien, dus ik zal jullie vragen of jullie het goed vinden als ik een selectie van jullie bevallingsverhaal op de website zet (eventueel onherkenbaar).

Maakt het uit of ik thuis beval of in het ziekenhuis?

Nee. In beide situaties kan ik goed uit de voeten. Bij complicaties of een spoedkeizersnede kan het zijn dat het medisch personeel zo weinig mogelijk mensen in de ruimte wil hebben, dan zal ik buiten wachten en zodra het kan de reportage hervatten. Bij een geplande keizersnede kan ik meestal gewoon aanwezig zijn. Bespreek van tevoren met je verloskundige of gynaecoloog dat er een geboortefotograaf meekomt en vraag wat het protocol van het ziekenhuis is.

Moet er van tevoren met het ziekenhuis / geboortecentrum overlegd worden?

Zoals hierboven ook vermeld staat is het handig om je behandelaar in te lichten zodat zij weten wat ze kunnen verwachten. Bij aankomst in het ziekenhuis zal ik zelf ook overleggen met het dienstdoend personeel wat de regels zijn met betrekking tot fotografie en kunnen medewerkers ook aangeven of ze wel of niet op de foto willen.

Wanneer kom je?

Zodra de weeën op gang komen of het vruchtwater is gebroken nemen jullie contact op. Als de verwachting is dat het snel zal gaan kom ik meteen, en anders kom ik zodra er enige tijd regelmatige weeën zijn, meestal rond de vier centimeter ontsluiting.

Wat als ik een (on)geplande keizersnede krijg?

Zowel bij een geplande als een spoedkeizersnede is het meestal geen probleem om alsnog foto’s te maken. Meld bij een geplande keizersnede bij je gynaecoloog dat je er graag een fotograaf bij wilt hebben. Bij een spoedkeizersnede kunnen er vaak gewoon foto’s gemaakt worden, maar komt het ook voor dat het medisch personeel liever niet heeft dat er meer mensen in de OK aanwezig zijn. Zodra ik weer toestemming heb zal ik de reportage dan hervatten.

Is er veel licht nodig voor het maken van de foto’s?

In een goed verlichte ruimte is het makkelijker om mooie foto’s te maken. Veel vrouwen vinden het echter prettig om tijdens hun bevalling de kamer donkerder te maken. Licht is erg sfeerbepalend en zachter licht kan je meer ontspanning geven. Hier heb ik in mijn apparatuur zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Zo heb ik lichtgevoelige lenzen die ook in de schemer nog scherpe foto’s maken, zodat ik geen flits nodig heb. Iets meer ‘ruis’ op de foto is helaas niet te voorkomen. Voel je vrij om het licht in de ruimte af te stellen zoals jij wilt, mogelijk zal ik je vragen of je er bezwaar tegen hebt dat ik de kamer (tijdelijk) iets lichter maak.

Maakt de camera lawaai en leidt dat niet af?

Ik heb een camera die beschikt over een ‘stille ontspanstand’. Dat betekent dat je het niet of nauwelijks hoort als ik foto’s schiet. Je zult nergens last van hebben.

Wanneer moet ik boeken?

Als je zeker wil weten dat ik beschikbaar ben, boek dan het liefst zo vroeg mogelijk. Ik kan maar enkele geboortes doen per maand (maximaal 3), om het risico op overlap zo klein mogelijk te houden. Dat betekent dat ik vaak al snel volgeboekt ben. Maar ook als je al verder in je zwangerschap bent mag je natuurlijk altijd contact opnemen om te kijken of ik nog beschikbaar ben.

Vanaf wanneer ben je beschikbaar om opgeroepen te worden?

Ik sta vanaf week 38 tot en met de bevalling 24/7 voor jullie stand-by. Maar ook als de bevalling eerder begint kunnen jullie mij bereiken en zal ik in de meeste gevallen aanwezig kunnen zijn. In een uitzonderlijk geval zal een collega het overnemen.

Wat als je niet bij de bevalling kan zijn?

Dat komt gelukkig nauwelijks voor, maar in het uitzonderlijke geval dat het gebeurt heb ik een hele goede, professionele collega die voor mij invalt en kwalitatief net zulke mooie foto’s schiet. Bovendien ben ik altijd degene die de nabewerking doet en zal ik er zorg voor dragen dat de reportage aan jullie verwachtingen voldoet.

Reken je reis- en parkeerkosten?

Nee, dit zit bij de prijs inbegrepen.

Wat als de bevalling zo snel gaat of er iets anders gebeurt waardoor je maar weinig foto’s hebt?

Het komt voor dat er twee uur (of zelfs minder!) na het begin van de weeën al een baby’tje is. Of ik kom onderweg in de file terecht. Of er gebeurt iets anders waardoor er niet zoveel foto’s van de bevalling zijn. Ik probeer er altijd voor te zorgen zoveel mogelijk van jullie verhaal vast te leggen. En het einde van de bevalling is gelukkig zeker niet het einde van het verhaal. Er komt wellicht familie langs, het kindje wordt gewogen en gaat misschien voor het eerst aan de borst drinken, de kraamhulp gaat jullie op weg helpen. Ook dit kan ik allemaal nog fotograferen zodat jullie met veel plezier op deze momenten terugkijken. Wat helpt is om meteen contact op te nemen zodra het begonnen is zodat ik er zo snel mogelijk kan zijn, mocht dit nodig blijken.